Domov pro matky s dětmi

mobil: 737237344

mail: azylas@as.charita.cz

POTRAVINOVÁ SBÍRKA V KARLOVARSKÉM KRAJI BYLA REKORDNÍ

Chceme upřímně poděkovat všem, kteří ukázali, že nejsou lhostejní k lidem v tíživé životní situaci a přispěli svým nákupem do Národní potravinové sbírky 2017. Ta byla letos ve všech ohledech rekordní. V celé republice zajistila 354 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a 33 tun drogistického zboží (loni 4,6 tun). Rekord padl také v Karlovarském kraji, kde se nasbíralo téměř 14 tun potravin a drogerie. „Děkujeme všem dárcům. Velice si ceníme každé konzervy, instantní polévky, zkrátka všeho, co lidé v sobotu v během sbírky nakoupili a darovali. Velký dík patří také dobrovolníkům, kteří nadšením a pracovním nasazením ve svém volnu umožnili hladký průběhu sbírky. Děkujeme rovněž našim partnerům z řad neziskových a humanitárních organizací, bez kterých by sbírka jen těžko mohla existovat,“ uvedl Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.
Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často se letos darovaly i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

IMG-20171111-WA0000

Fotografie ukazují průběh sbírky ve skladu potravinové banky a prohlédnout si je můžete zde.

Zdroj : Potravinová banka Karlovarského kraje, z.s.

Vyjádření ředitele DCHP Jiřího Lodra

Vážení toto zlo se jako hoax již 4 roky opakuje a šíří na sítích. Letos opět zasáhla tato zpráva mnoho přátel a mám hodně dotazů co s tím. Myslím, že nic - zlo je zlo a závist plodí takto nízké pudy. Každý dnes již ví, že TS má přesně daný postup - zapečetěné pokladničky se mohou rozpečetit pouze pod kontrolou toho, kdo jej zapečetil a proto počítání výsledku daru TS se odehrává na úřadech a zde se také pořídí protokol o výsledku. Takže, ten, kdo ví a má dobro v srdci sám zlo pozná - děkuji vám za to a za podporu díla, které je viditelné a každý pomáhá potřebným. Pěkný den na sklonku ledna. Váš Jiří Lodr, ředitel DCHP.

Charitní listy

Charitní listy za prosinec 2017 si můžete přečíst zde.

CHL prosinec 2016

Hledáme koledníky

Hledáme koledníky na Tříkrálovou sbírku 2017 v Aši. Kontakt: Alena Patejdlová Tel.: 773 697 010 alena.patejdlova@as.charita.cz

hledáme koledníky Aš1

Tomáš Holub novým plzeňským biskupem

Apoštolská nunciatura v České republice sděluje, že Svatý otec, papež František dnes, 12. února 2016, jmenoval biskupem plzeňské diecéze Monsignora Tomáše HOLUBA, generálního sekretáře České biskupské konference, faráře baziliky svatých Petra a Pavla a děkana Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Nový pastýř plzeňské diecéze se narodil 16. srpna 1967 v Jaroměři a pochází z farnosti v Červeném Kostelci (z královéhradecké diecéze). Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové, kde je také inkardinován.

celý článek si můžete přečíst zde.

Tříkrálová sbírka v Aši

Děti chodily v Aši na koledu Tříkrálové sbírky. Fotografie najdete v naší galerii.

Diecézní charita Plzeň na pomoc uprchlíkům

Po oficiálním jednání na úrovni Charity Česká republika a Ministerstvem vnitra ČR byly Diecézní charity požádány o součinnost. Na úrovni DCHP je výsledkem první iniciativa na pomoc uprchlíkům.

Potravinová pomoc Charity dorazila k uprchlíkům na hranici Řecka a Makedonie

Idomeni na severu Řecka, urpchlíci a migranti dostávají na řecko-makedonské hranici potravinovou pomoc (Matthieu Alexandre/CI)

„Je to zkušenost, na kterou nikdo z nás nezapomene,“ tvrdí Eveline Manola, sociální pracovnice z Charity Řecko, která se v sobotu spolu s dobrovolníky podílela na rozdávání potravin na řecko-makedonské hranici. „Přijeli jsme v 7 ráno do Idomeni, na hraniční bod. Lidé ještě spali, někteří ve stanech, jiní ve spacácích a ještě jiní jen pod širým nebem. To místo vypadalo strašně, plné odpadků."

TISKOVÁ ZPRÁVA CHARITY ČESKÁ REPUBLIKA

Praha, 26. dubna 2015

Charita vyhlašuje sbírku pro Nepál Nepálem otřáslo 25. dubna ničivé zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Neštěstí si vyžádalo již více než 1 800 obětí na životech (zraněných je téměř pět tisíc) a způsobilo velké materiální škody především v oblasti severozápadně od Kathmandu. Podle odhadů jde o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let. Česká Charita vyhlásila finanční sbírku a uvolnila částku 200 000 Kč.

Do poskytování pomoci se okamžitě zapojili záchranáři, lékaři, množství dobrovolníků. Pomoc organizuje také nepálská Charita (Caritas Nepal). Její ředitel Fr. Pius Perumana, SJ v epicentru zemětřesení ve městě Kathmandu zdůraznil naléhavou potřebu okamžité pomoci. „Štěstím v neštěstí“ podle Perumany byl pouze fakt, že k zemětřesení došlo ve dne. V noci by obětí na životech bylo mnohem víc.

„Aktuálně potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ upřesnil Lukáš Laube z Charity ČR, která dnes vyhlásila na pomoc obětem finanční sbírku.

Charita ČR podpoří partnerskou Caritas Nepal z prostředků veřejné sbírky, kam mohou lidé posílat finanční dary. Číslo účtu: 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 107.

Z prostředků krizového fondu Charita ČR okamžitě uvolnila částku na krizovou pomoc ve výši 200 000 Kč.

Kontakt:

Lukáš Laube, humanitární pomoc a rozvojová spolupráce, tel. 733 676 677, lukas.laube@charita.cz

Jan Oulík, oddělení pro tisk a komunikaci, tel. 603 895 984, jan.oulik@charita.cz

Cenu CHČR obdržel Vojtěch Dušek

V kostele sv. Tomáše v Praze byly uděleny tradiční Ceny Charity Česká republika. Cenu získávají jedinci, které nominují jednotlivé diecézní charity. Za Diecézní charitu Plzeň byl letos nominován pracovník Farní charity Karlovy Vary Vojtěch Dušek.