Domov pro matky s dětmi

telefon: 354528808

mobil: 737237344

mail: azylas@as.charita.cz

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Charita ČR: Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Praha, 8. srpna 2018

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Zajištění veřejných sociálních služeb je povinnost, kterou státu ukládá zákon. Od poraden po chráněné bydlení, od rané péče po domovy pro seniory, jedná se o obrovské spektrum činností, které mají za cíl pomoci lidem v nepříznivé situaci. Tuto povinnost stát naplňuje prostřednictvím tzv. oprávněných poskytovatelů služeb, kteří jsou vedeni v registru. Ti dostávají dotace podle služeb a výkonů, které provádějí. A z naší pětadvacetileté zkušenosti můžeme potvrdit, že peněz je v sociální oblasti nedostatek.

„Vítáme ujištění ministryně financí, že snižování dotací pro neziskové organizace se nebude týkat sociální péče. Je ovšem třeba připomenout, že stejně důležité jsou i služby sociální prevence a sociální poradenství. Případné krácení dotací ohrozí poskytování služeb, které jsou už tak v některých regionech obtížně dostupné,“ komentuje aktuální vyjádření ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo. A s enormním počtem exekucí nemůže být pochyb, že v České republice bude třeba sociální poradenství stále potřebnější.

Zatímco klientů sociální péče jsme v loňském roce měli 27 543, sociální prevence charitní sítě pomohla zlepšit život 45 476 lidem a sociální poradenství využilo 32 757 lidí. Našimi nejčastějšími klienty jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, děti a mládež, rodiny v nouzi a lidé bez domova. Sociální služby jsou přesně definovány zákonem. A jak uvedla nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, když tyto služby zajišťují neziskové organizace, jsou mnohem levnější. To na druhou stranu rovněž svědčí o podfinancování celého odvětví.

Charita Česká republika jako největší poskytovatel sociálních služeb také dlouhodobě upozorňuje na nízké platy sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách, kterých zaměstnává celkem 6 657. Zvláště na sociální pracovníky jsou kladeny vysoké požadavky nejen stran dokončeného vzdělání (vysokoškolské nebo vyšší odborné), ze zákona mají i povinnost neustálého dalšího vzdělávání. Jejich platy, které i po loňském zvýšení dosahují v průměru necelých 20 tisíc Kč hrubého pro nováčka a okolo 22,5 tisíc Kč pro zkušenějšího pracovníka, se pohybují 10, respektive 7,5 tisíce pod republikovým průměrem. „Platy sociálních pracovníků, které bývají zpravidla výrazně nižší než ve veřejných příspěvkových organizacích, jsou naprosto neúměrné jejich kvalifikaci i přínosu, který pro společnost mají,“ doplnil Curylo.

Kontakt pro média:

Simona Juračková, vedoucí odd. komunikace a fundraisingu, e-mail: simona.jurackova@charita.cz, tel.: +420 603 511 242

Hledáme koledníky na Tříkrálovou sbírku 2018

.hledáme koledníky TS 2018  FCHAš

POTRAVINOVÁ SBÍRKA V KARLOVARSKÉM KRAJI BYLA REKORDNÍ

Chceme upřímně poděkovat všem, kteří ukázali, že nejsou lhostejní k lidem v tíživé životní situaci a přispěli svým nákupem do Národní potravinové sbírky 2017. Ta byla letos ve všech ohledech rekordní. V celé republice zajistila 354 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a 33 tun drogistického zboží (loni 4,6 tun). Rekord padl také v Karlovarském kraji, kde se nasbíralo téměř 14 tun potravin a drogerie. „Děkujeme všem dárcům. Velice si ceníme každé konzervy, instantní polévky, zkrátka všeho, co lidé v sobotu v během sbírky nakoupili a darovali. Velký dík patří také dobrovolníkům, kteří nadšením a pracovním nasazením ve svém volnu umožnili hladký průběhu sbírky. Děkujeme rovněž našim partnerům z řad neziskových a humanitárních organizací, bez kterých by sbírka jen těžko mohla existovat,“ uvedl Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.
Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často se letos darovaly i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

IMG-20171111-WA0000

Fotografie ukazují průběh sbírky ve skladu potravinové banky a prohlédnout si je můžete zde.

Zdroj : Potravinová banka Karlovarského kraje, z.s.

Vyjádření ředitele DCHP Jiřího Lodra

Vážení toto zlo se jako hoax již 4 roky opakuje a šíří na sítích. Letos opět zasáhla tato zpráva mnoho přátel a mám hodně dotazů co s tím. Myslím, že nic - zlo je zlo a závist plodí takto nízké pudy. Každý dnes již ví, že TS má přesně daný postup - zapečetěné pokladničky se mohou rozpečetit pouze pod kontrolou toho, kdo jej zapečetil a proto počítání výsledku daru TS se odehrává na úřadech a zde se také pořídí protokol o výsledku. Takže, ten, kdo ví a má dobro v srdci sám zlo pozná - děkuji vám za to a za podporu díla, které je viditelné a každý pomáhá potřebným. Pěkný den na sklonku ledna. Váš Jiří Lodr, ředitel DCHP.

Charitní listy

Charitní listy za prosinec 2017 si můžete přečíst zde.

CHL prosinec 2016

Hledáme koledníky

Hledáme koledníky na Tříkrálovou sbírku 2017 v Aši. Kontakt: Alena Patejdlová Tel.: 773 697 010 alena.patejdlova@as.charita.cz

hledáme koledníky Aš1

Tomáš Holub novým plzeňským biskupem

Apoštolská nunciatura v České republice sděluje, že Svatý otec, papež František dnes, 12. února 2016, jmenoval biskupem plzeňské diecéze Monsignora Tomáše HOLUBA, generálního sekretáře České biskupské konference, faráře baziliky svatých Petra a Pavla a děkana Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Nový pastýř plzeňské diecéze se narodil 16. srpna 1967 v Jaroměři a pochází z farnosti v Červeném Kostelci (z královéhradecké diecéze). Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové, kde je také inkardinován.

celý článek si můžete přečíst zde.

Tříkrálová sbírka v Aši

Děti chodily v Aši na koledu Tříkrálové sbírky. Fotografie najdete v naší galerii.

Diecézní charita Plzeň na pomoc uprchlíkům

Po oficiálním jednání na úrovni Charity Česká republika a Ministerstvem vnitra ČR byly Diecézní charity požádány o součinnost. Na úrovni DCHP je výsledkem první iniciativa na pomoc uprchlíkům.

Potravinová pomoc Charity dorazila k uprchlíkům na hranici Řecka a Makedonie

Idomeni na severu Řecka, urpchlíci a migranti dostávají na řecko-makedonské hranici potravinovou pomoc (Matthieu Alexandre/CI)

„Je to zkušenost, na kterou nikdo z nás nezapomene,“ tvrdí Eveline Manola, sociální pracovnice z Charity Řecko, která se v sobotu spolu s dobrovolníky podílela na rozdávání potravin na řecko-makedonské hranici. „Přijeli jsme v 7 ráno do Idomeni, na hraniční bod. Lidé ještě spali, někteří ve stanech, jiní ve spacácích a ještě jiní jen pod širým nebem. To místo vypadalo strašně, plné odpadků."