Domov pro matky s dětmi

telefon: 354528808

mobil: 737237344

mail: azylas@as.charita.cz

Sociální služby v ohrožení - chybí zásadní zdroje na sociální služby.

Sociální služby v ohrožení - chybí zásadní zdroje na sociální služby.

Praha, 10. 12. 2018

V návrhu zákona o státním rozpočtu pro r. 2019 opět chybí reálná částka pro poskytovatele sociálních služeb. Vracíme se tak opět ke smutné tradici, kterou jsou podfinancované sociální služby, kdy se hledá způsob, jak dofinancovat zdroje z různých rezerv až v závěru daného roku. Tento způsob řízení zdrojů pro tak důležitý resort odpovědnosti, jako je poskytování sociálních služeb pro seniory, ale i další druhy služeb péče, prevence a poradenství, je dlouhodobě neudržitelný. Prohlubuje se tím nejistota 2500 poskytovatelů sociálních služeb, z nichž více než polovinu tvoří nestátní neziskové organizace.

Na státní dotace pro r. 2019 je vyčleněno 15,5 ml. Kč, meziročně byla tato částka navýšena o 630 mil. Kč, což představuje kompenzaci růstu základních platových tarifů pro pracovníky v sociálních službách a sociálních pracovníky o 5 %, oproti deklarovanému a schválenému nárůstu mezd a platů pracovníků v sociálních službách o 7 %.

Situaci se ještě snaží zachránit poslanci Parlamentu ČR Vít Kaňkovský a Pavla Golasowská, kteří předložili pozměňovací návrh, jehož předmětem je navýšení státních dotací o 800 mil. Kč (v 5 variantách dopadu na kapitolu MPSV ČR či všeobecnou státní pokladní správu). Tento požadavek obsahuje dofinancování zbývajícího rozdílu nárůstu platů v sociálních službách rozhodnutím vlády ČR o 7 % ve výši 252 mil. Kč (v návrhu státního rozpočtu je kryto pouze 5 %), dále výpadek evropských financí v sociálních službách ve výši 137 mil. Kč (tzv. Individuální projekty), nezbytné náklady spojené s reformou psychiatrické péče ve výši 187 mil. Kč a 224 mil. Kč na minimální rozšíření sítě sociálních služeb zejména pro seniory.

„Pokud nedojde k navýšení částky pro poskytovatele sociálních služeb, bude to znamenat utlumení současných kapacit, a tím snížení jejich dostupnosti. Může se nám bohužel opakovat kritická situace z r. 2017, kdy reálně došlo ke snížení kapacity sociálních služeb,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

V r. 2017 byly při schvalování návrhu státního rozpočtu na rok 2018 pozměňovací návrhy na podporu sociálních služeb přijaty a sociální služby tak nejsou letos poprvé od roku 2007 odkázány na různá další kola dotačního řízení na poslední chvíli, v závěru roku z různých rezerv.

Potřebu zvýšení objemu státních dotací poskytovatelů sociálních služeb jednohlasně podpořila na svém zasedání dne 6. 12. 2018 Asociace krajů ČR. Návrh rozpočtu ve výši 16,3 mld. Kč mělo MPSV v návrhu na dotace sociálních služeb 2018.

Ing. Jiří Lodr, Prezident ČRSS a jmenovitě další statutární zástupci NNO organizací.

Marie Froulíková, ANNO ČR

Jan Krupa, Armáda spásy v České republice

Aleš Slavíček, ČFPB

Jan Soběslavský, Diakonie ČCE

Jan Vaněček, NADĚJE

Zuzana Filípková, Slezská Diakonie

Iva Poláčková, S. A. D.

zk

Stát opět krátí sociální služby

1222                              logo charity

Stát opět krátí sociální služby

Tábor, 10. 12. 2018

V návrhu zákona o státním rozpočtu pro r. 2019 opět chybí reálná částka pro poskytovatele sociálních služeb. Vracíme se tak opět ke smutné tradici, kterou jsou podfinancované sociální služby dofinancovávané z různých rezerv až v závěru daného roku. Prohlubujeme tím nejistotu 2 500 poskytovatelů sociálních služeb, z nichž více než polovinu tvoří nestátní neziskové organizace.

Na státní dotace pro r. 2019 je vyčleněno 15,5 ml. Kč, meziročně byla tato částka navýšena o 630 mil. Kč, což představuje kompenzaci růstu základních platových tarifů pro pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky o 5 %.

Situaci se ještě snaží zachránit poslanec Vít Kaňkovský, který předložil pozměňovací návrh, jehož předmětem je navýšení státních dotací o 800 mil. Kč (v 5 variantách dopadu na kapitolu MPSV ČR či všeobecnou státní pokladní správu). Tento požadavek obsahuje dofinancování zbývajícího rozdílu nárůstu platů v sociálních službách rozhodnutím vlády ČR o 7 % ve výši 252 mil. Kč (v návrhu státního rozpočtu je kryto pouze 5 %), dále výpadek evropských financí v sociálních službách ve výši 137 mil. Kč (tzv. individuální projekty), nezbytné náklady spojené s reformou psychiatrické péče ve výši 187 mil. Kč a 224 mil. Kč na minimální rozšíření sítě sociálních služeb zejména pro seniory. Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR se obrátila na Rozpočtový výbor PS PČR s prosbou, aby tento podpořil pozměňovací návrh Víta Kaňkovského nebo pozměňovací návrh poslankyně Pavly Golasowské, a umožnil tak dostatečné financování sociálních služeb v roce 2019.

„Pokud nedojde k navýšení částky pro poskytovatele sociálních služeb, bude to znamenat utlumení současných kapacit, a tím snížení jejich dostupnosti. Může se nám bohužel opakovat kritická situace z r. 2017, kdy reálně došlo ke snížení kapacity sociálních služeb,“ uvádí Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

V r. 2017 byly při schvalování návrhu státního rozpočtu pozměňovací návrhy na podporu sociálních služeb přijaty a sociální služby tak nejsou poprvé od roku 2007 odkázány na různá další kola dotačního řízení na poslední chvíli, v závěru roku z různých rezerv.

Potřebu zvýšení objemu státních dotací poskytovatelů sociálních služeb jednohlasně podpořily Asociace krajů ČR na svém zasedání dne 6. 12. 2018 a Charita České republiky.

Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA

prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR

www.apsscr.cz, prezident@apsscr.cz, +420 381 213 332

Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Charita ČR: Snížení dotací státu v sociální oblasti ohrozí životy lidí

Praha, 8. srpna 2018

145 tisícům, tolika lidem pomohla v loňském roce v naší zemi Charita Česká republika. Jako největší nestátní poskytovatel sociálních a zdravotních služeb v Česku proto považujeme za důležité upozornit v souvislosti s debatou o financování neziskových organizací, že jakékoli snížení dotací v sociální oblasti ohrozí životy lidí. A dodáváme, že dotace je naopak potřeba zvyšovat, protože celá sociální oblast je dlouhodobě podfinancovaná.

Zajištění veřejných sociálních služeb je povinnost, kterou státu ukládá zákon. Od poraden po chráněné bydlení, od rané péče po domovy pro seniory, jedná se o obrovské spektrum činností, které mají za cíl pomoci lidem v nepříznivé situaci. Tuto povinnost stát naplňuje prostřednictvím tzv. oprávněných poskytovatelů služeb, kteří jsou vedeni v registru. Ti dostávají dotace podle služeb a výkonů, které provádějí. A z naší pětadvacetileté zkušenosti můžeme potvrdit, že peněz je v sociální oblasti nedostatek.

„Vítáme ujištění ministryně financí, že snižování dotací pro neziskové organizace se nebude týkat sociální péče. Je ovšem třeba připomenout, že stejně důležité jsou i služby sociální prevence a sociální poradenství. Případné krácení dotací ohrozí poskytování služeb, které jsou už tak v některých regionech obtížně dostupné,“ komentuje aktuální vyjádření ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo. A s enormním počtem exekucí nemůže být pochyb, že v České republice bude třeba sociální poradenství stále potřebnější.

Zatímco klientů sociální péče jsme v loňském roce měli 27 543, sociální prevence charitní sítě pomohla zlepšit život 45 476 lidem a sociální poradenství využilo 32 757 lidí. Našimi nejčastějšími klienty jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, děti a mládež, rodiny v nouzi a lidé bez domova. Sociální služby jsou přesně definovány zákonem. A jak uvedla nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, když tyto služby zajišťují neziskové organizace, jsou mnohem levnější. To na druhou stranu rovněž svědčí o podfinancování celého odvětví.

Charita Česká republika jako největší poskytovatel sociálních služeb také dlouhodobě upozorňuje na nízké platy sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách, kterých zaměstnává celkem 6 657. Zvláště na sociální pracovníky jsou kladeny vysoké požadavky nejen stran dokončeného vzdělání (vysokoškolské nebo vyšší odborné), ze zákona mají i povinnost neustálého dalšího vzdělávání. Jejich platy, které i po loňském zvýšení dosahují v průměru necelých 20 tisíc Kč hrubého pro nováčka a okolo 22,5 tisíc Kč pro zkušenějšího pracovníka, se pohybují 10, respektive 7,5 tisíce pod republikovým průměrem. „Platy sociálních pracovníků, které bývají zpravidla výrazně nižší než ve veřejných příspěvkových organizacích, jsou naprosto neúměrné jejich kvalifikaci i přínosu, který pro společnost mají,“ doplnil Curylo.

Kontakt pro média:

Simona Juračková, vedoucí odd. komunikace a fundraisingu, e-mail: simona.jurackova@charita.cz, tel.: +420 603 511 242

Hledáme koledníky na Tříkrálovou sbírku 2018

.hledáme koledníky TS 2018  FCHAš

POTRAVINOVÁ SBÍRKA V KARLOVARSKÉM KRAJI BYLA REKORDNÍ

Chceme upřímně poděkovat všem, kteří ukázali, že nejsou lhostejní k lidem v tíživé životní situaci a přispěli svým nákupem do Národní potravinové sbírky 2017. Ta byla letos ve všech ohledech rekordní. V celé republice zajistila 354 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a 33 tun drogistického zboží (loni 4,6 tun). Rekord padl také v Karlovarském kraji, kde se nasbíralo téměř 14 tun potravin a drogerie. „Děkujeme všem dárcům. Velice si ceníme každé konzervy, instantní polévky, zkrátka všeho, co lidé v sobotu v během sbírky nakoupili a darovali. Velký dík patří také dobrovolníkům, kteří nadšením a pracovním nasazením ve svém volnu umožnili hladký průběhu sbírky. Děkujeme rovněž našim partnerům z řad neziskových a humanitárních organizací, bez kterých by sbírka jen těžko mohla existovat,“ uvedl Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.
Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často se letos darovaly i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

IMG-20171111-WA0000

Fotografie ukazují průběh sbírky ve skladu potravinové banky a prohlédnout si je můžete zde.

Zdroj : Potravinová banka Karlovarského kraje, z.s.

Vyjádření ředitele DCHP Jiřího Lodra

Vážení toto zlo se jako hoax již 4 roky opakuje a šíří na sítích. Letos opět zasáhla tato zpráva mnoho přátel a mám hodně dotazů co s tím. Myslím, že nic - zlo je zlo a závist plodí takto nízké pudy. Každý dnes již ví, že TS má přesně daný postup - zapečetěné pokladničky se mohou rozpečetit pouze pod kontrolou toho, kdo jej zapečetil a proto počítání výsledku daru TS se odehrává na úřadech a zde se také pořídí protokol o výsledku. Takže, ten, kdo ví a má dobro v srdci sám zlo pozná - děkuji vám za to a za podporu díla, které je viditelné a každý pomáhá potřebným. Pěkný den na sklonku ledna. Váš Jiří Lodr, ředitel DCHP.

Charitní listy

Charitní listy za prosinec 2017 si můžete přečíst zde.

CHL prosinec 2016

Hledáme koledníky

Hledáme koledníky na Tříkrálovou sbírku 2017 v Aši. Kontakt: Alena Patejdlová Tel.: 773 697 010 alena.patejdlova@as.charita.cz

hledáme koledníky Aš1

Tomáš Holub novým plzeňským biskupem

Apoštolská nunciatura v České republice sděluje, že Svatý otec, papež František dnes, 12. února 2016, jmenoval biskupem plzeňské diecéze Monsignora Tomáše HOLUBA, generálního sekretáře České biskupské konference, faráře baziliky svatých Petra a Pavla a děkana Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Nový pastýř plzeňské diecéze se narodil 16. srpna 1967 v Jaroměři a pochází z farnosti v Červeném Kostelci (z královéhradecké diecéze). Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové, kde je také inkardinován.

celý článek si můžete přečíst zde.

Tříkrálová sbírka v Aši

Děti chodily v Aši na koledu Tříkrálové sbírky. Fotografie najdete v naší galerii.